Reflexen

De ontwikkeling van een baby wordt vanaf de conceptie gestuurd door primaire reflexen, automatische bewegingen die zorgen voor de rijping van het zenuwstelsel. Deze bewegingen worden aangestuurd vanuit de hersenstam, het oudste deel van de hersenen.

Deze eerste reflex verschijnt op de leeftijd van 5 weken in de baarmoeder. Dit is de start van een vast programma waarin reflexen zich om de beurt aandienen. Ze bereiden het lichaam voor op de eerste mijlpalen in de motorische en cognitieve ontwikkeling, zoals zien, horen, drinken, grijpen, omdraaien, kruipen, zitten, staan, lopen en praten. 

Tot aan de leeftijd van ongeveer 2 jaar wordt op deze manier de basis van het zenuwstelsel gevormd. Als een reflex zijn werk gedaan heeft is het zenuwstelsel weer wat rijper. Het kindje kan en begrijpt weer meer. Het reflex is op dat moment niet meer nodig en integreert in het zenuwstelsel.

Integratie

Een geïntegreerde reflex geeft toegang tot hogere vaardigheden. Bewegingen worden bewuster en vloeiender, de communicatie wordt makkelijker en hogere vaardigheden zoals lezen, taal, rekenen en vrienden maken steunen op deze vroege ontwikkeling

Het kan gebeuren dat reflexen actief blijven, bijvoorbeeld door stress in de zwangerschap, ziekte van de moeder, een korte of lange bevalling, een keizersnede, een vacuüm- of tangverlossing. Het gebeurt ook dat reflexen op latere leeftijd weer actief worden in stressvolle situaties.

Leren door beweging

Zo zijn leren en bewegen met elkaar verbonden: we leren via beweging en spelen. De ontwikkeling van ons brein gaat gelijk op met de ontwikkeling van ons lichaam; onderling stimuleren ze elkaar.

De kruipbeweging is daar een goed voorbeeld van. Tijdens het kruipen worden bij de baby de linker- en de rechterkant van het brein en van het lichaam aangezet om samen te werken. Hierbij begint de baby de drie dimensies te ervaren en te oefenen: links-rechts, boven/onder en voor/achter. Kruipen legt de basis voor latere leervaardigheden.

De oefeningen van Brain Gym® zijn gebaseerd op de bewegingsontwikkeling van de prille kindertijd. De oefeningen zijn zeer geschikt om het lichaam en zijn dimensies in balans te brengen.